Discus herniae

Intervertebralni diskovi su verovatno jedan od najčešćih razloga zbog kojih ljudi pate od bolova u leđima. Neka istraživanja tvrde da čak 85% svih tegoba u donjem delu leđa nastaje zbog oštećenih diskova. Glavna uloga diskova je amortizacija kičmenih pršljenova i u manjoj meri služe pokretljivosti. Zbog kombinacije raznih negativnih faktora, intervertebralni diskovi su podložni degenerativnim promenama. Najčešće stradaju diskovi u donjem lumbalnom delu leđa i to naročito na nivoima L3-L4,L4-L5 i L5-S1, zato što nose najveći teret tj. težinu tela, podnose stres i manje su pokretljivi.

Uglavnom pri podizanju tereta iz nezgodnog položaja tela (pogrešan pokret), ili nekog drugog fizičkog opterećenja, dolazi do pucanja fibroznog prstena diskusa i prolapsa njegovog središnjeg dela-nukleus pulpozusa koji vrši kompresiju na odgovarajući kičmeni koren (mesto odakle polaze nervi). Tako nervni koren kontinuirano bude iritiran. Samim tim dolazi do njegovog zapaljenja i oteknuća, te će on imati još uži prostor od onog koji mu treba, odnosno iritacija postaje još intenzivnija. Na uticaj bola i mišići se sužavaju, dakle organizam se brani tako što će ograničiti pokretljivost datog prostora. U nervnom sistemu dolazi do blokade protoka informacija, javljaju se opažajne smetnje i utrnuća, a kasnije i propadanje mišića.

Ispoljava se iznenadnim jakim bolom u krstima koji se širi ka zglobu kuka, niz potkolenicu i list noge sve do prstiju. Karakteristično je da bol obično bude isprovocirana dužim sedenjem, stajanjem, kijanjem, kašljanjem ili naprezanjem. Drugi simptomi mogu biti: smanjena snaga u mišićima, bolna muskulatura, pogotovo prilikom kretanju, te spazam mišića.

Ako patite od tegoba s diskovima, obratite se osteoterapeutu koji će ne samo uticati na Vaše tegobe već će vas edukovati na koji način da preventivno delujete i samim tim smanjite mogućnosti diskus hernije. Naravno, u potpunosti se ništa ne može sprečiti, ali ako Vi redovno posećujete svog terapeuta i uz određene modifikacije Vašeg načina života, definitivno se može smanjiti mogućnost većeg oštećenja. .

Comments

comments