Disfunkcija Sakroilijačnog Zgloba (Bol u SI Zglobu)

U praksi se pokazalo da oko 85% svih osoba koje dođu na tretman imaju problem u SI zglobu. Srećom, može se uspešno tretirati, osim ukoliko nije patološko stanje.

Disfunkcija u sakroilijačnom zglobu, ili SI zglobu, ume da izazove bol u donjem delu leđa i/ili bol u nozi. Bol u nozi može da bude posebno težak, i može biti sličan išijasu ili bolu izazvanom diskus hernijom.
SI zglob se nalazi u dnu kičme – ispod lumbalnog dela kičme i iznad trtične kosti. Povezuje krsnu kost sa karličnim kostima. Ima sledeće karakteristike:
 • mali i veoma jak, ojačan snažnim ligamentima koji ga okružuju,
 • ima mali opseg pokreta,
 • prenosi svu silu gornjeg dela tela na karlicu (kukove) i noge,
 • ponaša se kao šok-apsorbirajuća struktura.
Uzrok bola u SI zglobu može biti izazvan na sledeće načine:
Previše kretanja – hipermobilnosti ili nestabilnosti. Bol se tipično oseća u donjem delu leđa i/ili kuku i može zračiti u prepone.
Premalo kretanja – hipomobilnost ili fiksacija. Bol se tipično oseća na jednoj strani donjeg dela leđa ili zadnjici, i može zračiti niz nogu. Bol obično ostaje iznad kolena, ali vremenom se širi na skočni zglob i stopalo. Ovo stanje je generalno mnogo češće kod mladih i sredovečnih žena.
Cilj tretmana sakroilijačnog bola je iskoristiti metod koji će pacijent najviše tolerisati, tj. prilagoditi pacijentu tehniku, a pri tome da da najbolji ishod. Najvažnije od svega jeste PRAVILNA DIJAGNOSTIKA, zatim i pravilna tehnika korekcije zglobnog bloka. Osnovno pravilo je da ukoliko i ne rešimo problem da NE NAUDIMO osobi koju tretiramo.
Bol je obično lociran ili sa leve ili sa desne strane donjeg dela leđa. Bol može imati opseg od bola do oštrog bola koji može izazvati ograničenje pokreta. Bol može zračiti u zadnjicu i donji deo leđa i često će zračiti napred u prepone. Povremeno je odgovoran za bol u testisima kod muškaraca. A povremeno može doći do bola u donjim ekstremitetima što može dovesti do zablude da je u pitanju išijas.
Klasični simptomi su otežano okretanje u krevetu, problematično obuvanje cipela i čarapa i bol prilikom izlaženja iz automobila. Ukočenost u donjem delu leđa prilikom ustajanja ujutru ili nakon dugog sedenja. Bol na jednoj strani leđa prilikom duge vožnje. Može postojati osetljivost ligamenata koji okružuju zglob prilikom palpacije.Uzroci mogu biti podeljeni u četiri kategorije:
 • Traumatski
 • Biomehanički
 • Hormonski
 • Upala zglobova

Traumatski

Traumatske povrede SI zgloba su izazvane kada postoji iznenadan udarac. Čest primer je pad na zadnjicu. Ovakav tip povrede često izaziva povredu ligamenata koji podržavaju zglob.

Biomehanički

Bol zbog biomehaničkih povreda obično dolazi tokom vremena i često povećanjem aktivnosti ili promenom zanimanja/sporta itd. Najčešći biomehanički problem uključuje:

 • Nejednaku dužinu nogu
 • Ravna stopala
 • ‘Zarotiranu’ karlicu
 • Mišićnu neravnotežu

Hormonalni

Hormonske promene, pre svega tokom trudnoće mogu izazvati sakroilijačni bol. U pripremi za porođaj, ligamenti karlice posebno povećavaju labavost. Kombinacija ovoga sa povećanjem težine i time stavljanjem ekstra pritiska na kičmu, mogu da dovedu do mehaničkih promena koje će dovesti do bola.
Upala zglobova
Prestaje nakon korekcije pokretljivosti SI zgloba.
Autor Marko Jegdic

Comments

comments